Február1. 2013 7:27  Do

Hantosi siker! 

A VESD BELE MAGAD! PROGRAM HANTOSON -EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON, SZÜLŐI KEZDEMÉNYEZÉSRE

     Az egész azzal kezdődött,hogy a családdal elmentünk egy traktorkiállításra,ahol kaptunk egy csomó újságot ajándékba. Az egyiket a kezembe véve észrevettem a felhívást,hogy lehet jelentkezni iskoláknak a Vesd bele magad! programra.Ez a program az AGRYA ( Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) kezdeményezésére indult 2011-ben ,és az a célja, hogy a gyermekekkel megszerettesse a kertészkedést. A 2011/12-es tanévben közel 350 iskola kb.21000 diákja vihetett haza ilyen vetőmagcsomagot,  és vethette el otthon a házikertben. Megtapasztalhatták, hogy milyen jó érzés a saját termesztésű zöldségeiket megenni .

      Kb.1 hét volt arra,hogy jelentkezzek. Kicsit nehéz dolgom volt, mert interneten kellett leadni a jelentkezést, nekem pedig még számítógépem sem volt otthon! De szerencsére a családtagokra mindenben számíthatok, ők segítettek! A húgomnak telefonon bediktáltam az adatokat,és ő küldte el az e-mailt.A második nehézség a pénzösszeg összegyűjtése volt, (egy doboz vetőmag ára:350 ft volt) amit magánadományokból gyűjtöttem össze, mert nem akartam a családokat ezzel terhelni -tudván, hogy a mai világban minden forint számít. Azt szerettem volna, hogy a hantosi kisiskolások ingyenesen kapjanak vetőmagcsomagot! Szeretnék ezúton köszönetet mondani: Édesanyámnak, Török Istvánnénak ,-tőle kaptam az első adományt, sógornőmnek, Udvarhelyiné Orbán Renátának, Gergelyi Pálné Terike néninek, Polgármesterünknek, Fisher Józsefnek és végül,de nem utolsósorban- Bolye Ferencnek ,  Ácsné Évának  és a Faluvédő Kultúrális Egyesületnek, a kisebb-nagyobb pénzösszegekért,amivel segítették a hantosi kisdiákok vetőmaghoz-jutását! Külön köszönet testvéremnek, Udvarhelyi Mónikának a technikai segítségért, és férjemnek, Léhner Balázsnak is!

 Miután mindez megtörtént 2012 március elején megérkeztek a várva várt csomagok az iskolába! A 45 kisdiák nagy örömmel vette át a kis dobozba összekészített zöldségmagokat. A dobozokban volt borsó, sárgarépa, retek, karalábé és vöröshagymamag, és tettek mellé egy termesztési segédletet is, amelyből megtudhatták a kisiskolások,hogy melyik növény mit szeret, mit-mi mellé érdemes vetni...stb.

  Nagy öröm volt látni,hogy mennyire ügyesen dolgoztak,szorgoskodtak a kiskertészeink! Még nagyobb volt az öröm amiatt,hogy olyan családok kertjében is láthattuk a "zsebkendőnyi"kiskerteket, ahol eddig még sosem láttunk ilyent! Leginkább ez volt a program  igazi sikere, szerintem!

 Nemrég-2013.február 1.-én volt a Vesd bele magad ! Programértékelő Konferenciája Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztériumban, amelyre meghívást kaptam én is!

Nemcsak, mint hallgatóság, mert megkértek egy beszédre is, hogy mondjam el, hogyan indulhatott el Hantoson a Vesd bele magad! program.Én voltam ott a kakukktojás, mert mindenki iskolaigazgató volt,vagy pedagógus, de legalább óvodavezető...Különleges vendégként ott volt és beszédet mondott: Dr. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár -asszony, és Dr. Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési miniszter úr. Kesjár Kamilla-a vetőmagcsomag-project értelmi szerzője is mondott beszédet, és a program néhány kiemelt támogatója is .(OTP Bank, CARGILL, AGRO-BIO...stb) Rajtuk kívül még néhány iskola és 1 óvoda készített képekkel illusztrált beszédeket, melyekből nagyon sok hasznos dolgot tanultunk! Nagyon jó volt megismerkedni az ország különböző tájairól érkező emberekkel, akik- szintén önkéntesen- tettek valami jót a falujukban, vagy városukban élő gyermekekért!

 Jó volt,  hogy ezzel a kis programmal sikerült megmozgatni néhány embert ,és új ismeretségekre tehettem szert! És köszönettel tartozom a Polgármesternek, Juhász Ilonkának a hivatalból ,és Csuri Tamásnak, akik munkájukkal segítették a prezentációm elkészítését.(Ami ki is lett nyomtatva, képekkel illusztrálva- átadtam a két miniszternek a kezébe, gyönyörű Hantos címerrel az elején...)

 Egyszóval, örülök, hogy sikerült egy kicsit öregbíteni a falu hírnevét...

 

          Üdvözlettel: LÉHNER BALÁZSNÉ ANITA, Hantosról

Február 1. 2013 7:27 AM Posted by Do


Február . 2013 7:27 AM Posted by Do

Hantos Községi  Önkormányzat
2434 Hantos Nagylóki út 3.
 tel/fax: 25/506000
 e-mail: phhantos@invitel.hu
 Látogatók: